Slitna och dåligt pumpade däck på Sveriges vägar

\

Vid förra årets däckrazzior hade tre av tio undersökta bilar minst ett däck med 3 mm mönsterdjup eller mindre. De flesta av förarna med slitna däck visste heller inte om att deras däck började bli slitna. Samtidigt hade de flesta också dålig koll på lufttrycket. Sju av tio angav att de inte hade kontrollerat lufttrycket i däcken den senaste månaden eller inte visste när det gjordes senast.

– När det är varmt ute blir gummit mjukare och däcken slits mer. Sommaren har ju varit exceptionellt varm i hela landet och det kan betyda att vi kommer att se ännu fler slitna däck vid årets däckrazzior, säger Gunnar Österberg, trafikpolischef i Västerbottens län.

 

Däckrazziorna gör nytta

Sedan däckrazzior började genomföras för tio år sedan har andelen som kör på olagligt mönsterdjup på minst ett däck nästan halverats.

I år tillkommer även information från Energimyndigheten om energimärkning vid däckrazziorna. Sedan ett par år tillbaka finns en EU-gemensam etikett, liknande den som finns på exempelvis nya kylskåp, som ska hjälpa bilisterna att välja lättrullande däck och även däck som minska bullret från trafiken.

– Däckrazzia är ett utmärkt tillfälle att nå ut till Sveriges bilister om värdet av att välja lättrullande däck. De mest energieffektiva däcken beräknas minska bilens bränsleförbrukning med upp till tio procent, säger Lina Kinning, projektledare på Energimyndigheten.

 

Från norr till söder

Måndagen den 25 augusti 2014 startar en ny period med extra fokus på däcken. Detta är tionde året som däckrazzior genomförs i Sverige i skiftet mellan sommar och höst. Vid däckrazziorna gör Polisen en ordinarie trafikkontroll, där föraren bland annat får visa körkort och genomgå nykterhetsprov. När trafikkontrollen är klar erbjuds föraren att få bilens däck undersökta. Däckkontrollen är frivillig.

Däckrazzia är en samverkan mellan Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschen och Energimyndigheten. Syftet är att öka kunskapen om bland annat mönsterdjupets och lufttryckets betydelse för trafiksäkerheten och miljön samt om energimärkningen av däck. Däckrazzior genomförs 2014 i följande län: Västerbotten, Södermanland, Gotland och Västra Götaland.

 

Mer information

För mer information, kontakta:

Anna Rönnle, NTF
anna.ronnle@ntf.se, 070-687 55 61

Gunnar Österberg, trafikpolischef, Polismyndigheten Västerbottens län
gunnar.osterberg@polisen.se, 010-568 27 30

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikationschef, Bilprovningen
cecilia.blom.hesselgren@bilprovningen.se, 070-687 03 66

Lina Kinning, Energimyndigheten
lina.kinning@energimyndigheten.se, 016-544 23 13

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd
pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01, 070-567 37 47

Bilaga_1_140825_mm

Bilaga_2_140825_tryck

Bilaga_3_140825_energimarkning

Bilaga_4_140825_Rapport_unders_13

 

Bilder finns på www.dackrazzia.se under länken Pressrum.