Bra däck viktiga för trafiksäkerheten

\

 Däcken står för hela kontaktytan mellan bilen och vägen. Självklart är däckens skick därför viktigt för hur bra grepp bilen har mot vägbanan, särskilt vid dåligt väglag eller i en kritisk situation.

Finska undersökningar visar på ett starkt samband mellan däck och trafiksäkerhet. Vid dödskrockar som skett vid snöigt eller isigt väglag antas däcken i 37 procent av fallen ha haft samband med olyckan (källa: Person- och paketbilars däckrisker på 2000-talet, Bildäcksförbundet rf, 2007). Motsvarande statistik saknas i Sverige, men om förhållandena i Finland är likvärdiga med dem i Sverige innebär det att många liv kan sparas i trafiken om fler håller bättre koll på sina däck.

– Bilister som låter montera bra vinterdäck i tid minskar risken betydligt att råka illa ut i trafiken när den första halkan kommer, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Det finns en del att tänka på när det gäller däckbytet. En fråga som har blivit allt mer aktuell de senaste åren är vilken typ av vinterdäck man ska välja. Det finns tre typer av vinterdäck: dubbdäck, dubbfria vinterdäck för nordiska förhållanden och dubbfria vinterdäck för mellaneuropeiska förhållanden.

– Det går inte att tillverka ett vinterdäck som är bäst på allt, därför uppmanar vi bilister att välja den typ av vinterdäck som passar de egna behoven bäst och anpassa körningen efter väglaget, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Krav på vinterdäck gäller för personbilar den 1 december till den 31 mars, när vinterväglag råder. Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar.

För mer information, kontakta:
Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd
Tfn 0340-67 30 01, 0705-67 37 47. E-post pontus@dackinfo.se