Fler skadade och dödade med sämst däck bak?

\

Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. Om det är skillnad i mönsterdjup ska alltid de bästa däcken sitta bak på bilen. När bara två nya däck monteras ska de alltid monteras bak. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

På Vägverket har utredare av dödsolyckor uppmärksammat att fordon med sämst däck bak kan vara överrepresenterade bland dödsolyckorna i trafiken, där däckens skick bidragit till olyckan.

– Efter samråd med bland annat Däckbranschens Informationsråd har vi börjat titta lite mer noggrant på just skillnader i slitage mellan fram- och bakdäcken när en bil har tappat greppet. I de sladdolyckor som har lett till dödsfall, som jag har granskat den senaste tiden, var det mer regel än undantag att de sämsta däcken satt bak, säger Jerry Steen, Vägverket Region Väst.

Som en konsekvens av detta har flera Vägverksregioner påbörjat djupstudier av äldre data från dödsolyckor. Syftet är att bättre kunna belägga eventuella samband mellan att föraren kört med en bil med bättre grepp fram än bak och ökad risk att skadas allvarligt eller dödas i trafiken.
Om bilen har bästa däck fram ökar risken för sladd. Bilar är betydligt sämre på att ta upp krockvåld från sidan än framifrån eller bakifrån. Om man får sladd och krockar med exempelvis en mötande bil är risken stor att det blir en farlig sidokollision.

På måndag kan det bli böter för den som kör med dubbdäck

Söndagen den 30 april är sista dagen att byta dubbdäcken mot sommardäck. Under perioden 1 maj–30 september får dubbdäck inte användas om det inte är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck.

Även dubbfria vinterdäck bör bytas mot sommardäck senast den 30 april, eftersom gummiblandningen i vinterdäck slits fortare och oftast ger längre bromssträcka och sämre grepp sommartid. Det är både säkrare och mer ekonomiskt att använda sommardäck på sommaren.

Bra mönsterdjup är minst 3 mm

När däcken slits under 3 millimeter ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm.

För mer information, kontakta:

Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd
pontus@promotion.se
Tfn 0340-67 30 01 / 0705–67 37 47

Jerry Steen, Vägverket Region Väst
jerry.steen@vv.se
Tfn 031-63 52 77 / 0702-89 73 74