Krav på vinterdäck från onsdag den 1/12

\

Nu är det hög tid att låta montera vinterdäcken, för dem som inte redan gjort det. Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Kravet gäller lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

– Kravet på vinterdäck har räddat många liv i trafiken. Innan kravet infördes för tio år sedan körde nästan var sjätte bilist på sommardäck även på vintern, men numera är den andelen bara någon enstaka procent, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

På tunga fordon, med en totalvikt på över 3,5 ton, rekommenderas att vinterdäck används vid vinterväglag, även om detta inte är ett krav. Däremot är det numera krav på minst 5 mm mönsterdjup på tunga fordon när det är vinterväglag från december till och med mars. Kravet gäller samtliga däck, men inte på tillkopplat släp.

Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vä-gar. Den som bryter mot kravet på vinterdäck äventyrar trafiksäkerheten för sig och sina medtrafikanter, riskerar att få 1200 kronor i böter och riskerar även att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka.

För mer information om vinterdäck, gå in på www.dackinfo.se eller kontakta:

Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd,
pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01, 0705-67 37 47