Krav på vinterdäck gäller från fredag den 1/12

\

Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av sådana fordon.

Polisens bedömning av vinterväglag är när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Den som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar bland annat:
• att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka
• 1200 kr i böter
• att, vilket är allvarligast av allt, skada eller döda sig själv eller sina medtrafikanter.

Från det att krav på vinterdäck infördes den 1 december 1999 till och med förra vintersäsongen har 1668 bilister blivit bötfällda för att ha brutit mot kravet.

– För dem som inte redan har monterat vinterdäcken, trots att det bitvis varit riktigt halt på vägarna under hösten, är det hög tid nu, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens
Informationsråd.

Vinterdäck definieras av Vägverket (VVFS 2003:22, 3§) som ”Däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. Vinterdäck kan vara dubbade eller odubbade.

På Däckbranschens Informationsråds hemsida (www.dackinfo.nu) finns uppdaterade listor på godkända vinterdäck. Listorna omfattar alla betydande märken som finns på svenska marknaden och är den mest kompletta sammanställningen som finns att tillgå. Listorna sammanställs i samarbete med STRO (The Scandinavian Tire & Rim Organization).

För mer information om vinterdäck kontakta:

Däckbranschens Informationsråd
Pontus Grönvall
Tel: 0340-67 30 01 / 0705-67 37 47