Många har ännu inte bytt till vinterdäck

\

Det har varit en mild höst och många har ännu inte bytt till vinterdäck. Ungefär varannan bilist väntar med skiftet till den första halkan kommer, vilket är olyckligt för då borde vinterdäcken redan sitta på bilen. Risken att skadas i en trafikolycka är extra stor just när den första halkan kommer.

– Vi uppskattar att ungefär hälften av bilisterna i södra Sverige fortfarande kör på sommardäck. Däremot ser det bättre ut en bit upp i landet, de flesta i mellersta Sverige och i princip alla i norr har bytt till vinterdäck, säger Sven-Erik Fritz, ordförande, Däckspecialisternas Riksförbund.

 

Krav från och med måndag

Från och med nu på måndag, den 1 december, är det krav på vinterdäck vid vinterväglag. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag, det vill säga om det är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar.

Personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon ska ha vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Reglerna gäller den 1 december till och med den 31 mars.

Vid en olycka kan den som bryter mot kraven även få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Bötesbeloppet för att inte ha använt vinterdäck när det krävs är 1200 kr och samma bötesbelopp gäller för den som kör med för dåligt mönsterdjup.

Bildmaterial finns på www.dackinfo.se/pressrum/bilder/

 

För mer information, kontakta:

Sven-Erik Fritz, Däckspecialisternas Riksförbund, sven-erik.fritz@drf.se, 0733-32 14 75

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01 / 0705-67 37 47

 

Pressreleasen finns som pdf här: Dinf_141127