Många kör fortfarande på sommardäck

\

Enligt en nyligen publicerad undersökning från försäkringsbolaget If väntar varannan bilägare med att monter vinterdäcken tills den första halkan kommer. Stora delar av landet har fram tills nu haft sparsamt med halka och snön har på de flesta platser lyst med sin frånvaro. En koll bland däckspecialister i olika delar av Sverige visar också att många bilister ännu inte har skiftat till vinterdäcken.

– I södra Sverige bedömer vi att så många som fyra av tio fortfarande kör på sommardäck, medan andelen med sommardäck i mellersta delarna av landet bedöms vara något mindre. I norra Sverige har däremot nästan alla nu bytt till vinterdäck, säger Anders Karpesjö, vd Däckspecialisternas Riksförbund.

Krav på vinterdäck från torsdag den 1/12

Från och med torsdag är det olagligt att köra på sommardäck när det är vinterväglag. Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar. Den som bryter mot kravet på vinterdäck äventyrar trafiksäkerheten för sig och sina medtrafikanter, riskerar att få 1200 kronor i böter och riskerar även att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka.
Den 1 december till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Kravet gäller lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon.

Minst 5 mm på tunga fordon

På tunga fordon, med en totalvikt på över 3,5 ton, rekommenderas att vinterdäck används vid vinterväglag. Krav på vinterdäck på tunga fordon har diskuterats, men ännu är inget sådant beslut fattat. Däremot är det sedan ett par år krav på minst 5 mm mönsterdjup på tunga fordon när det är vinterväglag från december till och med mars. Kravet gäller samtliga däck, men inte på tillkopplat släp.

 

För mer information om vinterdäck, gå in på www.dackinfo.se eller kontakta:

Anders Karpesjö, Däckspecialisternas Riksförbund,
anders.karpesjo@drf.se, 08-50 60 10 53

Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd,
pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01, 0705-67 37 47