Många sommardäck kvar att skifta

\

Trots köldknäppen för ett par veckor sedan har så många som runt 20 procent av bilisterna i delar av Sverige ännu inte bytt till vinterdäck, enligt en färsk enkät bland däckspecialister runt om i landet. Enligt enkäten rullar flest bilar fortfarande på sommardäck i Skåne, Halland och Västra Götaland. I resten av södra Sverige bedöms cirka var tionde bil ännu inte fått på vinterdäcken.

– Vintervädret i mitten av november blev en bra påminnelse om att det är dags att sätta på vinterdäcken. Men i södra delen av landet är det är det fortfarande många däck kvar att skifta, säger Peter Buhre, vd Däckspecialisternas Riksförbund.

 

Krav på vinterdäck från och med torsdag

Från och med den 1 december är det krav på vinterdäck vid vinterväglag. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag, det vill säga om det är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar.

Personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton, samt släpvagn som dras av dessa fordon, ska ha vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Reglerna gäller den 1 december till och med den 31 mars.

Vid en olycka kan den som bryter mot kraven även få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Bötesbeloppet för att inte ha använt vinterdäck när det krävs är 1200 kronor och samma bötesbelopp gäller för den som kör med för dåligt mönsterdjup.

 

Bildmaterial finns här.

För mer information, kontakta:

Peter Buhre, vd Däckspecialisternas Riksförbund
peter.buhre@drf.se
08-50 60 10 50 / 070-524 32 22

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd
pontus@dackinfo.se
0340-67 30 01 / 0705–67 37 47