På lördag är det krav på vinterdäck

\

Från och med lördag den 1 december är det krav på vinterdäck om det är vinterväglag. Den som bryter mot kravet riskerar sin och sina medtrafikanters säkerhet. Dessutom kan det bli böter vid en poliskontroll och nedsatt ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka.

I ett land som Sverige med stora skillnader i årstider behöver vi olika typer av däck på sommaren och vintern. Därför har vi i Sverige krav på vinterdäck från december till och med mars. För tunga fordon gäller vinterdäckskravet endast fordonets drivaxlar, men det kommer att utökas till att gälla alla positioner från och med nästa vinter.

Kravet på vinterdäck gäller om det är vinterväglag, det vill säga snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

När det är krav på vinterdäck är det också krav på ett större mönsterdjup, minst 3 mm för personbilar och minst 5 mm för dragbilen på tunga fordon.

– Det kan vara stor skillnad i grepp på ett lagligt men slitet vinterdäck jämfört med ett med bättre mönsterdjup. Den som är osäker på skicket på sina däck bör kontakta en auktoriserad däckspecialist för att få en professionell bedömning, säger Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen Sverige.

 

För mer information, kontakta:
Fredrik Ardefors, vd Däckbranschen Sverige
fredrik@dackbranschen.se
08-50 60 10 55