Sommardäck på!

\

Dubbfria vinterdäck kan vara farliga på sommaren – byt till sommardäck om du inte redan har gjort

Under första halvan av april har det varit en hård belastning på Sveriges däckverkstäder när dubbdäcken bytts ut mot sommardäck, vilket skulle ha skett senast den 15 april om det inte är vinterväglag eller risk för det.

Nu kommer nästa däckbytardatum att hålla reda på, senast den 30 april rekommenderas att de som kör på dubbfria vinterdäck byter till sommardäck. Detta är inte ett lagkrav men viktigt för trafiksäkerheten.

– Varken gummiblandning eller mönster i dubbfria vinterdäck är anpassade för varma sommarvägar och när det är vått på vägen kan dubbfria vinterdäck ha betydligt sämre fäste än sommardäck, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Flera däcktester har de senaste åren visat hur dubbfria vinterdäck på sommaren har långt mycket längre bromssträcka än sommardäck. Ett tidningstest visade att när ett bra sommardäck fått stopp på bilen efter en inbromsning från 80 km/tim på våt väg passerade bilen med ett begagnat dubbfritt vinterdäck i 50 km/tim. En människa som blir överkörd i den hastigheten har väldigt liten chans att överleva. Ett annat test visade att risken för vattenplaning ökar kraftigt med dubbfria vinterdäck på sommaren.

Kör inte på för slitna däck

Sommardäck är olagliga när de slits under 1,6 mm, men redan vid ett mönsterdjup runt 3 mm ökar bromssträckan vid vått väglag tydligt, dessutom ökar risken för vattenplaning. Ändå kör nästan var tredje personbilsförare på minst ett däck med 3 mm eller sämre mönsterdjup och de flesta av dessa förare vet inte om att däcken börjar bli slitna. Statistiken kommer från de däckrazzior som har genomförts av Däckbranschen i samverkan med Polisen, Trafikverket, NTF och Bilprovningen under ett flertal år.

 

För mer information, kontakta:
Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd
pontus@dackinfo.se, Tfn 0340-67 30 01 / 0705–67 37 47