Större möjlighet att välja alternativa dimensioner

\

Vägverket har mildrat reglerna för vilka däck- och fälgdimensioner som får monteras. Tidigare gällde i princip att endast de alternativ som angavs i registreringsbeviset var tillåtna. Nu får fordonsägare under eget ansvar byta till betydligt fler däck- och fälgdimensioner, utan att bilen behöver registreringsbesiktigas. Det räcker att däcket och fälgen får plats och täcks av stänkskärmen, att hastighetsmätaren inte visar fel och att bilens ursprungliga egenskaper inte påverkas påtagligt negativt.

– Vad påtagligt negativt innebär är ännu inte klarlagt, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd. Vissa anser att det räcker att köra med dubbfria vinterdäck på varm sommarväg för att bilens ursprungliga egenskaper ska påverkas påtagligt negativt, andra har en generösare inställning. Däckbranschen har efterfrågat en tolkning av de nya reglerna, men myndigheterna hänvisar till att denna fråga får avgöras i ett eventuellt kommande rättsfall.

Nya däck ska också vara E- eller e-märkta och ha en belastningsförmåga som motsvaras av bilens största tillåtna axelbelastning. Sommardäck till bilar som tagits i bruk den 1 januari 1996 eller senare, ska ha en hastighetsklass som klarar bilens maxhastighet. På äldre personbilar behöver sommardäck inte ha en högre hastighetsklass än 180 km/tim.

De nya reglerna gäller sedan i höstas. Utbudet av alternativa däck- och fälgdimensioner är betydligt större på sommaren än på vintern och därför är det först nu som de nya reglerna kommer att märkas i däckhandeln. Mer information om utbyte av däck finns på www.dackinfo.nu.

På tisdag kan det bli böter för den som kör med dubbdäck

Måndagen den 30 april är sista dagen att byta dubbdäcken mot sommardäck. Under perioden 1 maj–30 september får dubbdäck inte användas om det inte är vinterväglag som motiverar användning av dubbade däck.

Även dubbfria vinterdäck bör bytas mot sommardäck senast den 30 april, eftersom gummiblandningen i vinterdäck slits fortare och oftast ger längre bromssträcka och sämre grepp sommartid. Det är både säkrare och mer ekonomiskt att använda sommardäck på sommaren.

Bra mönsterdjup är minst 3 mm

När däcken slits under 3 mm ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt. Ändå kör var tredje personbilsförare på minst ett däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup. Samtidigt är det bara drygt en av tio som är medvetna om att de kör på slitna däck. Statistiken kommer från de däckrazzior som har genomförts av Däckbranschens Informationsråd i samverkan med Polisen, NTF och Bilprovningen. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm.

För mer information, kontakta:
Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd
pontus@promotion.se
Tfn 0340-67 30 01 / 0705-67 37 47