Stort tryck på däckverkstäderna i söder – många har ännu inte bytt till vinterdäck

\

Var femte bilist eller fler har ännu inte bytt till vinterdäck i stora delar av Götaland. Detta enligt en alldeles färsk enkät bland däckspecialister runt om i Sverige. I Svealand är andelen som fortfarande kör på sommardäck mindre och i Norrland har nästan alla bytt.

– I södra delen av landet är det nu full fart bland våra medlemmar. Dels kom halkan, dels blir det snart krav på vinterdäck, säger Peter Buhre, vd Däckspecialisternas Riksförbund.

Krav från och med tisdag

Från och med nu på tisdag, den 1 december, är det krav på vinterdäck vid vinterväglag. Det är Polisen som avgör om det är vinterväglag, det vill säga om det är snö, is eller frost på vägbanan eller angränsande vägar.

Personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon ska ha vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när det är vinterväglag. Reglerna gäller den 1 december till och med den 31 mars.

Vid en olycka kan den som bryter mot kraven även få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget. Bötesbeloppet för att inte ha använt vinterdäck när det krävs är 1200 kr och samma bötesbelopp gäller för den som kör med för dåligt mönsterdjup.

 

Bildmaterial finns på www.dackinfo.se/pressrum/bilder/

 

För mer information, kontakta:

Peter Buhre, vd Däckspecialisternas Riksförbund, peter.buhre@drf.se, 08-50 60 10 50 / 070-524 32 22

Pontus Grönvall, Däckbranschens informationsråd, pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01 / 0705–67 37 47