Tidig vinter i år – vinterdäck på!

\

Det har redan varit halt på vägarna i stora delar av Sverige och under fredagen förväntas det enligt SMHI komma snö ända ner i Götaland.

– Alla som fortfarande kör med sommardäck uppmanas att ta det extra försiktigt när det nu är risk för halt väglag, och att beställa tid för däckbyte, säger Anders Karpesjö, vd Däckspecialisternas Riksförbund.

10 tips inför däckbytet

1. Låt montera vinterdäcken i tid. När den första halkan kommer bör vinterdäcken redan sitta på bilen. En bra tumregel är att montera vinterdäcken när temperaturen går under +5°C.

2. Håll rent vid däckbytet. Hjulbultar samt ytor mellan fälg och bil ska alltid vara absolut rena.

3. Efterdra hjulbultarna. Hjulbultarna bör alltid efterdras, fem till tio mil efter däckbytet.

4. Välj rätt vinterdäck för dina behov och anpassa körningen efter väglaget. Det går inte att tillverka ett vinterdäck som är bäst på allt. Därför finns det tre typer av vinterdäck: dubbade, dubbfria för nordiska förhållanden och dubbfria för kontinentala förhållanden. Alla tre typerna av vinterdäck är bra alternativ på vintern, men lite olika optimerade.

5. Kör inte på för slitna däck. Krav på minst 3 mm mönsterdjup gäller på däck som används vid vinterväglag under perioden 1 december–31 mars. Ur trafiksäkerhetssynpunkt rekom-menderas minst 5 mm mönsterdjup vid vinterväglag.

6. Undvik stora skillnader i slitage mellan däcken. Om det är skillnad ska alltid däcken med bäst grepp sitta bak på bilen, annars ökar risken att få sladd och därmed att bilens mer oskyddade sida träffas vid en kollision med mötande fordon eller fast föremål. Detta gäller bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

7. Håll koll på lufttrycket. För lågt lufttryck gör att däcken slits ut i förtid, ökar bränsleförbrukningen och kan göra så att bilen blir svår att hantera i en kritisk situation. Mät lufttrycket på kalla däck och minst varje månad. Öka gärna lufttrycket med 20 kPa (0,2 bar) vintertid.

8. Det finns inga året-runt-däck. Vinterdäck definieras enligt Vägver¬ket som ”däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. Så kallade året-runt-däck har egenskaper som utgör en kompromiss mellan kraven sommar- och vintertid och även om de är märkta M+S betraktas de inte som vinterdäck. Lista på vinterdäck enligt Vägverkets definition finns i däckhandeln samt på www.dackinfo.se och www.stro.se.

9. Planera för nästa däckbyte. När däckverkstaden eller du tvättar sommarhjulen inför lagringen, kolla skicket på däcken. Vet du i vilket skick däcken är kommer det inte som en överraskning om däcken är slitna, när du ska byta tillbaka till sommardäck.

10. Lagra däcken rätt. När däck lagras mörkt och utan att utsättas för hög värme är åld-ringen i gummit marginell. Förhindra också kontakt med bensin, olja, fett, lösningsmedel eller ozon (ozon kan bildas av elektriska verktyg, svetsljus, batteriladdare etc). Ett korrekt lagrat däck visar väldigt lite eller ingen försämring i greppet. Åldringen sker huvud¬sakligen när däcken används genom rörelser och värmeuppbyggnad i däcken, regn, solljus och givetvis också slitage.

Bildtext: Ett vanligt svenskt femkronorsmynt kan hjälpa till att hålla koll på vinterdäcken. Siff-ran fem på myntet påminner om att när temperaturen kryper under +5°C bör vinterdäcken vara monterade samt att minst 5 mm mönsterdjup rekommenderas på vintern. Avståndet mellan överde-len på siffran 5 och kanten på en femkrona är 3 mm, vilket är det minsta lagliga mönsterdjupet på vintern.

För mer information, kontakta:

Anders Karpesjö, Däckspecialisternas Riksförbund
Tfn: 08-50 60 10 53. E-post: anders.karpesjo@drf.se

Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd
Tfn 0340-67 30 01, 0705-67 37 47. E-post pontus@dackinfo.se