Vinterdäckslagen sparar liv (och pengar)

\

Vinterdäckslagen har sparat 60–80 liv (och 3,2–4,2 miljarder kr) – hittills.

Kravet på vinterdäck räddar liv och minskar antalet allvarligt skadade i trafiken.

Från och med nu på måndag den 1 december och till den 31 mars är det krav på vinterdäck och minst 3 mm mönsterdjup när vinterväglag råder. Kravet gäller däck till personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagnar som dras av sådana fordon.

– För dem som ännu inte har låtit montera vinterdäcken är det hög tid nu, säger Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd.

Lagen om vinterdäck infördes vintern 1999–2000. Den vintersäsongen minskade andelen sommardäck till några få procent från att ha varit 17 procent säsongen innan. Andelen dubbfria vinterdäck ökade ordentligt medan andelen dubbdäck efter införandet av lagen var något större än säsongen innan.

2002 gjorde VTI en utvärdering av lagen om vinterdäck och kom då fram till att lagen varje vintersäsong sparar 7 till 9 liv och innebär att 49 till 63 personer slipper bli allvarligt skadade. Under de år som gått sedan lagen om vinterdäck infördes skulle detta innebära att 63 till 81 liv har sparats och att 441 till 567 personer färre har blivit allvarligt skadade i trafiken. I ett samhällsekonomiskt perspektiv innebär detta en vinst motsvarande mellan 3,2 och 4,2 miljarder kronor.

Inför den kommande vintern beräknas, enligt samma sätt att räkna, de 7 till 9 färre dödade och 49 till 63 färre allvarligt skadade innebära en samhällsekonomisk vinst på mellan 360 och 460 miljoner kronor.

Polisen bedömer att det är vinterväglag när det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller angränsande vägar. Den som bryter mot kravet på vinterdäck riskerar att få 1200 kronor i böter samt att få nedsatt eller utebliven ersättning från försäkringsbolaget vid en olycka.

Godkända vinterdäck

Vinterdäck definieras av Vägverket (VVFS 2003:22, 3§) som ”Däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller ’Mud and Snow’”. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.

På Däckbranschens Informationsråds hemsida, www.dackinfo.se, finns uppdaterade listor på godkända vinterdäck (listorna är sammanställda av STRO, www.stro.se).

För mer information om vinterdäck, gå in på www.dackinfo.se eller kontakta:
Pontus Grönvall, Däckbranschens Informationsråd,
pontus@dackinfo.se, 0340-67 30 01, 0705-67 37 47

Referenser:
VTI-rapport 479
SIKA:s PM 2008:3