Minskad bränsleförbrukning och tystare närmiljö

Nya däck till personbilar, lastbilar och bussar ska märkas med en speciell etikett (på eller i anslutning till däcket) som visar energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag (våtgrepp) och ljudnivå utanför bilen. Energimärkningen gör det lättare för konsumenterna att jämföra olika däck. Märkningen är gemensam för EU-länderna och den har symboler, vilket betyder att samma märketikett kan användas i alla länder, oberoende språk.

Däck svarar för tjugo procent av fordonens bränsleförbrukning och de mest energieffektiva däcken beräknas minska förbrukningen med upp till tio procent. På EU-nivå förväntas energimärkningen på sikt kunna spara fem procent av den totala användningen av bränsle till transporter. Lägre bränsleförbrukning bidrar till minskade koldioxidutsläpp. Om energimärkningen bidrar till att däck med lägre ljudnivå utanför bilen prioriteras, förbättras också den lokala miljön.

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkgrönt till rött, där däck märkta med energiklass A har lägst rullmotstånd. Även däckets grepp på våt vägbana anges på en skala från A till G, där A betyder bäst grepp. Däckets ljudnivå utanför bilen (på ett standardiserat underlag) visas både genom faktiskt decibelvärde och en till tre vågor, där en våg betyder lägst ljudnivå.

Dubbdäck, regummerade däck, reservdäck för temporärt bruk, begagnade däck och däck tillverkade före den 1 juli 2012 omfattas inte av reglerna för energimärkningen.

När det gäller val av dubbfria vinterdäck är det viktigt att ta större hänsyn till däckets vinteregenskaper och mindre till värdet på etikettens våtgrepp

Energimärkningen ger ingen information om vinteregenskaper och dubbfria vinterdäck som prioriterar bra grepp på snö och is får sämre gradering när det gäller våtgreppet på etiketten. Vid val av dubbfria vinterdäck är det viktigt att ta större hänsyn till däckets vinteregenskaper och mindre till värdet på etikettens våtgrepp.

EU_StandardLabel-small