Mycket längre bromssträcka och sämre grepp med dubbfria vinterdäck på sommaren

Kör inte på dubbfria vinterdäck på sommaren. Vinterdäck har mönster och gummiblandning som är anpassade för att fungera när det är kallt och vinterväglag och är inte anpassade för varma sommarvägar. På sommaren ger dubbfria vinterdäck sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver.

Väg- och Transportforskningsinstitutet – VTI har utfört tester för att jämföra väggreppet mellan sommar- och vinterdäck vid sommarväglag. Testerna visade att bromssträckan för nya dubbfria vinterdäck av nordisk typ är mellan 15 och 20 procent längre på torr och våt asfalt jämfört med nya sommardäck. En kritisk undanmanöver som testades på våt asfalt kunde utföras vid drygt 80 km/tim med sommardäcken, jämfört med drygt 70 km/tim för vinterdäcken.

Flera däcktester har de senaste åren visat hur dubbfria vinterdäck på sommaren har långt mycket längre bromssträcka än sommardäck. Ett tidningstest visade att när ett bra sommardäck fått stopp på bilen efter en inbromsning från 80 km/tim på våt väg passerade bilen med ett begagnat dubbfritt vinterdäck i 50 km/tim. En människa som blir överkörd i den hastigheten har liten chans att överleva. Ett annat test visade att risken för vattenplaning ökar kraftigt med dubbfria vinterdäck på sommaren.